خلاصه کتاب “استیو جابز”
نویسنده: والتر ایزاکسون
سال انتشار: 2011-تعداد صفحات:603
سلام! بابک بهمنخواه هستم و امروز میخوام براتون داستان یه آدم فوقالعاده رو تعریف کنم: استیو جابز. کتاب “استیو جابز” نوشتهی والتر ایزاکسون، یه کتاب 600 صفحهایه که زندگینامهی این نابغهی دنیای تکنولوژیه.
والتر ایزاکسون کی بود؟ اون نویسنده و زندگینامهنویس معروف آمریکایی. والتر مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره سی. ان. ان و مدتی هم مدیر عامل روزنامه تایمز بود. توانایی نویسندگیاش به حدیه که اون رو جز نوابغ نویسندگی به سبک امروز میدونن. والتر به جز زندگی جابز، زندگینامه انیشتین و بنجامین فراکلین را هم نوشته.
خب بریم ببینیم ایزاکسون چی تو کتابش گفته:
نکته اول:
استیو جابز فقط یه مدیرعامل نبود، یه آیندهنگر بود. یعنی چی؟ یعنی میتونست چیزایی رو ببینه که بقیه نمیدیدن. میتونست آیندهی تکنولوژی رو پیشبینی کنه و محصولات اپل رو بر اساس اون آینده بسازه. جابز یه آدم به شدت کمالگرا هم بود. یعنی چی؟ یعنی به هیچوجه به کمتر از عالی راضی نمیشد. این اخلاقش شاید برای اطرافیانش سخت بود، ولی باعث شد محصولات اپل همیشه بهترین و نوآورانهترین باشن.
نکته دوم:
جابز توی اپل یه سری محصول تولید کرد که دنیا رو تکون داد. مثلا:
اپل II: یکی از اولین کامپیوترهای شخصی موفق
مکینتاش: کامپیوتری که باعث شد همهی مردم بتونن با کامپیوتر کار کنن (به لطف رابط کاربری گرافیکیاش)
آیپاد و آیتیونز: که کلا صنعت موسیقی رو زیر و رو کردن
آیفون: که تعریف گوشی هوشمند رو عوض کرد
آیپد: که یه جور دستگاه جدید بین گوشی و لپتاپ به وجود آورد
جابز همیشه اصرار داشت که هم سختافزار و هم نرمافزار محصولات اپل رو خودشون بسازن. اینجوری میتونست مطمئن بشه که همهچیز با هم هماهنگه و بهترین تجربهی کاربری رو به مشتریها میده.
نکته سوم:
جابز یه آدم خیلی پیچیده بود. از یه طرف فوقالعاده کاریزماتیک بود و میتونست بقیه رو متقاعد کنه که کارهای غیرممکن انجام بدن. بهش میگفتن “میدان تحریف واقعیت” داره! از طرف دیگه، خیلی بداخلاق، تندخو و گاهی بیرحم بود. این اخلاقش باعث شده بود که توی اپل:
خوبیها: نوآوری و خلاقیت موج بزنه، آدمهای بااستعداد و پرانرژی جذب بشن.
بدیها: خیلیها نتونن باهاش کار کنن و استعفا بدن، یه جاهایی هم فرهنگ ترس حاکم بشه.
خلاصه که جابز یه شمشیر دو لبه بود!
نکته چهارم:
جابز به طراحی خیلی اهمیت میداد. میگفت طراحی فقط قیافهی محصول نیست، بلکه نحوهی کار کردنشه. محصولات اپل نه تنها خوشگل بودن، بلکه خیلی هم راحت و کاربرپسند بودن. جابز به جزئیات هم خیلی اهمیت میداد. مثلا:
برای اپل II اصرار داشت که از پیچهای خاصی استفاده بشه!
چند هفته وقت گذاشت تا بهترین رنگ خاکستری رو برای مکینتاش انتخاب کنه!
خودش شخصا طراحی داخلی فروشگاههای اپل رو نظارت میکرد!
این وسواسش شاید به نظر زیادهروی بیاد، ولی باعث شد محصولات اپل یه حس لوکس و خاص داشته باشن.
یه مرور سریع تا اینجا از مطالب داشته باشیم:
جابز یه آیندهنگر کمالگرا بود که موفقیت اپل رو رقم زد.
محصولات انقلابی اپل دنیا رو تغییر دادن.
جابز یه شخصیت پیچیده داشت: هم کاریزماتیک و هم چالشبرانگیز.
طراحی و تجربه کاربری برای جابز خیلی مهم بود.
خب، بریم سراغ بقیه خلاصه کتاب…
نکته پنجم:
جابز میتونست آدمهای فوقالعاده بااستعداد رو پیدا کنه و بیاره توی تیمش. معتقد بود که آدمهای درجه یک دوست دارن با آدمهای درجه یک دیگه کار کنن. برای همین تمام تلاشش رو میکرد که بهترینها رو جذب کنه.
نکته ششم:
اپل از یه استارتاپ کوچیک توی گاراژ تبدیل شد به یکی از بزرگترین شرکتهای دنیا. این نشون میده که جابز چقدر آدم خفن و پرتلاشی بوده. البته همهچی هم گل و بلبل نبوده. یه دورهای جابز رو از اپل اخراج کردن! ولی بعدش دوباره برگشت و اپل رو از یه شرکت در حال ورشکستگی تبدیل کرد به ارزشمندترین شرکت دنیا.
نکته هفتم:
جابز توی زندگیش خیلی شکست خورد، ولی هیچوقت ناامید نشد. از هر شکستی درس میگرفت و قویتر برمیگشت.
نکته هشتم:
جابز معتقد بود که تکنولوژی به تنهایی کافی نیست. باید تکنولوژی رو با هنر و علوم انسانی ترکیب کرد تا یه چیز باحال و بهدردبخور ساخت. برای همین بود که محصولات اپل اینقدر خاص و دوستداشتنی بودن.
نکته نهم:
جابز فقط روی کامپیوترهای شخصی تمرکز نکرد. روی صنایع مختلف تاثیر گذاشت:
موسیقی: با آیپاد و آیتیونز
تلفن همراه: با آیفون
انیمیشن: با پیکسار
خردهفروشی: با فروشگاههای اپل
نشر: با آیپد و ایبوک
نکته دهم:
جابز عاشق سادگی بود. میگفت ساده بودن از پیچیده بودن سختتره. همیشه سعی میکرد محصولات اپل رو تا حد امکان ساده و کاربرپسند طراحی کنه.
جمعبندی:
کتاب “استیو جابز” داستان زندگی یه آدم فوقالعادهایه که دنیا رو تغییر داد. جابز بهمون یاد میده که با چشمانداز، کمالگرایی، پشتکار و یه کم دیوونگی میتونیم کارهای بزرگی انجام بدیم. مهمترین نکتهی کتاب اینه که برای رسیدن به موفقیت باید متفاوت فکر کنیم، از شکست نترسیم و همیشه دنبال بهترینها باشیم.