ضرورت ایجاد مهارت اجتماعی در کودکان
مهارت های اجتماعی از اساسی ترین مهارت ها می باشند که هر شخص برای تعامل و برقراری ارتباط با دیگران به آنها نیاز دارد .
مهارت های اجتماعی را میتوان مجموعهای از رفتارها در نظر گرفت که به افراد این امکان را میدهند تا در موقعیت های مختلف با به کار گیری این مهارت ها بتوانند با انجام رفتارهای صحیح ارتباط موثر و مفید برقرار کنند و از بروز مشکلاتی که به خاطر تعاملات ناصحیح به وجود می آیند جلوگیری کنند.
مطمئناً شما در مورد مهارت های اجتماعی و اهمیت آنها در رشد کودکان شنیده اید این مهارت ها به کودکتان کمک میکنند تا با جهان پیرامون خود به خوبی ارتباط برقرار کند . در این مقاله ۵ راه برای تقویت مهارتهای اجتماعی فرزندتان ذکر میشود تا با آموزش این مهارت ها به فرزندانتان آنها بتوانند در شرایط و موقعیت های مختلف بهترین و کارآمد ترین رفتارها را از خود بروز دهند .
هرچند فرزندتان از مهارت اجتماعی بالاتری برخوردار باشد راحتتر میتواند با دیگران ارتباط برقرار کرده و دوست پیدا کند و با گروه همسالان خود رابطه لذت بخش تر و شادتری خواهد داشت .
آموزش و به کارگیری مهارتهای اجتماعی درصد موفقیت را افزایش می دهند و به بچه ها کمک می کنند تا آینده روشن تر و بهتری داشته باشند .
خوشبختانه در هر سنی که باشید می توانید مهارت های اجتماعی را بیاموزید و آنها را پرورش دهید اما آموزش و کسب این مهارت ها هرچه در سنین پایینتر شروع شود نتیجه بهتری خواهد داشت ، بر اساس مطالعات توسعه مهارتهای اجتماعی در کودکان حتی قبل از ۴ سالگی نیز رخ می دهد و توسعه این شایستگیها در تعامل با بزرگسالان نتیجه مطلوبی خواهد داشت علاوه بر این کودکان هنگام بازی رفتارهای یکدیگر را زیر نظر داشته و از طریق بازی کردن به صورت ناخودآگاه بسیاری از مهارتها را به هم آموزش میدهند و فرایند یادگیری خود به خود شروع می شود .
کودکانی که از شخصیت اجتماعی بالاتری برخوردار هستند تمایل دارند در جاهای شلوغ که تعداد کودکان بیشتری حضور دارند بازی کنند و لذت بیشتری میبرند اما کودکان دارای شخصیت خجالتی تمایل دارند که تنها با یک کودک و در فضایی به دور از سر و صدا و تنش بازی کنند ، کودکان مبتلا به ADHD (بیش فعال )گاهی در کنترل رفتار و احساسات خود دچار مشکل میشوند و به دلایل مختلف برای برقراری ارتباط اجتماعی ، دوست یابی و حفظ آن مشکل دارند .
مهارت های اجتماعی به دو گروه مهارت های اساسی و پیچیده تقسیم می شوند که مهارت های اولیه و اساسی سریعتر و آسانتر به دست میآیند و به عنوان پایه ای برای توسعه مهارت های پیچیده به کار می روند . مهارت اجتماعی برقراری ارتباط مطلوب با دیگران باعث میشود که شخص توانایی دفاع از عقاید و نظرات خود را به صورت غیر تهاجمی داشته باشد .
و همینطور مهارت مکالمه و گوش دادن باعث میشود که فرد به صورت موثر کلام خود را بیان کند و یا توانایی گوش دادن و پاسخ دادن به دیگران را داشته باشد ، برخورداری از مهارت متقاعد سازی به کودکتان این توانایی را می دهد تا بتواند دانش خود را با مکالمه موثر و مفید به صورتی که در دیگران نفوذ کند و تاثیرگذار باشد انجام دهد .
مهارت همدلی کردن باعث می شود کودکتان توانایی درک و مدیریت احساسات خود را داشته باشد و همین طور قادر به درک احساساتی که در دیگران ایجاد میکند نیز باشد علاوه بر این می تواند احساسات دیگران را هم درک کند .
پنج راه برای تقویت مهارت های اجتماعی کودکان
۱_ آموزش احساسات :
به فرزندتان کمک کنید تا احساسات را بشناسد ، ابتدا بگذارید او احساسات شما را ببیند و بعد به او بیاموزید که این احساسات را در وجود خودش شناسایی کند ، توانایی تشخیص ، درک و مدیریت احساسات به او کمک میکند تا همدلی را پرورش دهد و راه هایی را برای کمک به دیگران با مدیریت احساسات خود پیدا کند .
۲_ایجاد موقعیت همکاری :
فرزندتان را تشویق کنید تا فعالیتهای گروهی انجام دهد و برای حل مشکلات با مشارکت همه ی اعضای گروه راه حل پیدا کند .
۳_تعاملات اجتماعی را ارتقا دهید :
کودکان برای ارتقای تعاملات اجتماعی خود نیازمند حضور در محیط های اجتماعی هستند تا در یک محیط امن با دیگر افراد ارتباط برقرار کنند و به این صورت اعتماد به نفس در آنها نیز تقویت می شود .
۴_به نتایج به دست آمده پاداش دهید :
وقتی شما به عنوان یک حامی و مشوق در کنار فرزندتان قرار می گیرید این احساس حمایت شما به فرزندتان کمک می کند تا خود را باور داشته و برای حضور در جامعه اشتیاق بیشتری داشته باشد .
۵_استقلال آنها را ارتقا دهید :
استقلال مهارتی است که باید به وسیله والدین در کودکان به وجود آید ، والدین باید فعالیتهای به کودکان خود واگذار کنند تا کودکان با انجام دادن آنها به این باور برسند که خودشان از پس فعالیتهایشان برمی آیند و از این طریق عزت نفس و نیز تقویت میشود و اشتیاق بیشتری برای حضور در جامعه و برقراری ارتباط با دیگران خواهند داشت .
در پایان
از آنجایی که ما موجوداتی اجتماعی هستیم و تماس با افراد دیگر باعث می شود احساس بهتری نسبت به خود داشته باشیم ، برقراری این روابط اجتماعی و حضور در گروه ها و فعالیت های اجتماعی برای رشد کامل شخصیت هر فرد ضروری می باشند. برای اینکه انسان ها بتوانند تعاملات بهتری با هم داشته باشند باید بتوانند خواسته ها ، باورها و مقاصد دیگران و به عبارتی حالات روانی یکدیگر را درک کرده و در مورد آنها با هم صحبت کنند .
هرچند در مورد دوره ای که این توانایی (مهارت اجتماعی) رشد میکند بین محققان اتفاق نظر وجود ندارد ولی بر اساس نظر اکثریت محققان شروع آن حدود چهار سالگی می باشد و بزرگسالان در ایجاد و توسعه این شایستگیها نقش بسزا و حیاتی دارند و همین طور در سیستم آموزشی ، توسعه مهارتهای اجتماعی باید تشویق شوند تا از مشکلات احتمالی انزوا ، رفتارهای مخرب یا اختلالات ناشی از عدم یا مدیریت ضعیف مهارتهای اجتماعی جلوگیری شود .
کودکان همیشه سعی میکنند به طور طبیعی با محیط خود ارتباط برقرار کنند بنابراین والدین فقط باید این تعاملات را تسهیل کرده و در مواقعی که کودک نمی داند باید چه کار کند به او کمک کنند .
به این مطلب رای بدهید:

درباره atefe aghamirzaie
معتقدم که آموزش و تربیت صحیح کودکان و نوجوانان برای افزایش رفاه فردی و پیشرفت جامعه بسیار مهم است . به والدین کمک میکنم تا آگاهانه در رشد و تربیت کودکان خود قدم بردارند و استعداد کودکان خود را شکوفا سازند 🌱
نمایش همه مقالات atefe aghamirzaie
دیدگاهتان را بنویسید